Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A smink

2008.06.25

A smink

 

Sminkelni csak pontosan és szépen...

Három alapvető dolgot kell mindig szem előtt tartanunk:
 • milyen az arcformánk
 • milyen hajunk, szemünk és öltözékünk színe
 • milyen alkalomra készül a smink

  Persze senki arcán nincsen cetli, amelyről le lehetne olvasni, hogy milyen formájú. Akkor hogyan lehet ezt megállapítani? Van erre egy igen egyszerű módszer. Hajunkat hátratűzve kiválasztunk két pontot a homlokunk, a hajunk tövénél, másik kettőt a szemek fölött kétujjnyira halántékunk alatt mindkét oldalon és egy pontot állunkon. Ezeket képzeletben összekötve megtudhatjuk, hogy milyen alakú az arcunk. Lehet: ovális, szögletes, gyémánt alakú, kerek, hosszúkás, háromszög és fordított háromszög alakú. A forma meghatározása fontos, hogy később jól tudjuk alkalmazni a korrektort és a pirosítót.

  Mielőtt nekikezdenénk a tényleges sminkelésnek, fontos előkészületeket kell tennünk.
  1. először is egy alapos tisztítás - egy kis vatta, rá arctisztító tonik - ezzel töröljük át 3-4-szer bőrünket
  2. arckrém használata is hasznos, mivel védőréteget képez
  3. vessünk egy pillantást a szemöldökünkre is, hátha igazításra szorul
  A szép formájú szemöldök kiemeli a tekintet szépségét. Éppen ezért kell rá különös figyelmet fordítanunk. Hogyan igazítsuk tehát formára?
  1. Húzzunk egy képzeletbeli vonalat a szemöldök kezdetétől orrcimpánkig. Amely szálak ezen túllógnak azt egy csipesszel szedjük ki.
  2. Húzzunk egy másik vonalat ugyancsak az orrcimpától a szemzugig. Itt is a túllógó felesleget kell kihúzgálni.

  Most már kezdődhet a tényleges sminkelés!

  Szemöldökünket egy jól kihegyezett szemceruza segítségével tehetjük dúsabbá. Szemöldökünk tövétől indulva húzzunk körülbelül 4 mm hosszú vonalakat, pontosan követve annak formáját. A vonalak között kell kis helyet hagyni, ne folyjanak össze. Fontos, hogy a ceruza színe hasonló legyen szemöldökünk és hajunk színéhez.

  A szemkontúr megrajzolásához is a szemceruza a legpraktikusabb eszköz. A belső szemzug felől indulva egy határozott mozdulattal húzzuk meg a vonalat, amelyet próbáljunk minél közelebb rajzolni a szempillákhoz. Ne haladjunk át többször rajta. Nappalra szürkés vagy barnás, halványabb árnyalatot válasszunk, estére használhatunk feketét is. Ha a folyékony szemkihúzó mellett döntünk, bánjunk vele óvatosan, mivel jóval erőteljesebb a hatása.

  A szemhéjpúder színe térjen el szemünkétől, különben nem hívja fel a figyelmet tekintetünkre, de harmonizáljon hajunk és ruházatunk színével. Felfelé ívelő irányba vigyük fel. Érdemes két - egy sötétebb és egy világosabb - színt használni, keverni. Ez feldobja a sminket. A sötétebb színt vigyük fel a szemhéjak aljára közel a pillákhoz, a világosabbat e fölé.

  Szemünk is lehet sokféle:
  1. Kerek és kiugró: a világosabb színt egész szemhéjunkra vigyük fel, a sötétebb színt szemünk sarkától indulva befelé satírozzuk.
  2. Mélyen ülő: a világosabb színnel fessük ki szemünket, majd külső sarkát árnyékoljuk a másikkal.
  3. Közel ülő: a szemzugoknál használjunk sok világos púdert, a sötét színt szemünk külső sarkától indítva húzzuk befelé. Egyre halványítsuk, az átmenet minél finomabb legyen. A szem külső sarkát még szemceruzával is erősítsük meg.
  4. Távol ülő: a sötétebb árnyalatú púdert szemünk belső sarkától indulva kifelé vigyük fel. A világosabbat szemhéjunk közepétől kifelé haladva fessük fel. Húzzuk meg a szemkontúrt is!

  Rúzs

  1. Világos bőrhöz és hajhoz a hideg színek passzolnak: lila vagy padlizsán.
  2. A mediterrán típusú, sötét bőrű és hajú hölgyeknek jól áll a csokoládébarna, bordó vagy téglavörös szín.
  3. Aki egyik szélsőséges típushoz sem tartozik, az kedvére válogathat a színek között. "Mindennapos használatra" nem való a nagyon erős rúzs, de egy esti sminkbe az is belefér.
  4. Arra természetesen mindenkinek ügyelnie kell, hogy a rúzs színe harmonizáljon a smink többi alkotóelemével, a hajszínnel és a ruházattal.

  Púder

  Senkinek sem egyenletes az arcbőre, tehát nem lehet általános, minden hibát eltüntető púdert találni. A trükk a színes púder. Keverj az alap porhoz egy kis sárgát, ami elfedi a kisebb ráncokat, a sárgabarack és a pink élénkít, az orgona jól mutat esti világításnál. Érdemes kísérletezni!


  Most már mindannyiunknak szép, tiszta és tökéletesen sminkelt az arca. Persze ezután is akad még tennivaló. Például mi a helyzet a különböző testtájaink epilálásával?
  Legyen ez egy következő téma!
 •  

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.